Hooggevoeligheid, hoe ga je ermee om?
1 op de 5 mensen is hoogsensitief
‘Gelukkig zijn is een keuze’, wordt wel gezegd. Maar je moet het wèl kunnen voelen. Sommige mensen voelen heel veel. Ze kunnen genieten en geraakt worden door iets heel kleins. Ze zijn hooggevoelig. Het zijn net zo veel mannen als vrouwen. Hooggevoeligheid is een gave, maar kan soms ook lastig zijn. Voor henzelf, maar bijvoorbeeld ook voor de mensen om hen heen. 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, een High Sensitive Person (HSP). Gelukkig wordt dit steeds meer (h)erkend.
Weten of je HSP bent, of denk je dat je kind of partner het is?
Elaine Aron is iemand die hier veel onderzoek naar gedaan heeft en er over gepubliceerd heeft. Zij heeft een vragenlijst samengesteld. Scoort iemand hoog op deze lijst, dan kun je ervan uitgaan dat diegene hoogsensitief is. Je vindt meerdere versies van de test op internet.
Ook HSS?
Hooggevoelige mensen kunnen ook een High Sensation Seeker (HSS) zijn. Dan houd je van actie en avontuur. Ook hiervoor bestaat een vragenlijst.
Ervaringen delen
Waarschijnlijk valt er een hoop op z’n plek als je de vragen leest. Vind je het je prettig om je herkenning en jouw ervaringen met een andere HSP en HSS te delen? Dat kan bij mij altijd. Ik ben zowel een HSP als een HSS. Als het je leuk lijkt om met meerdere mensen in de buurt bij elkaar te komen, laat het me weten en sluit je aan. Vrijblijvend, gewoon gezellig en informeel, met koffie/thee/lekkers.
Auteurs over hooggevoeligheid
Mensen die goede boeken hebben geschreven over hoogsensititeit:
Ook op YouTube zijn veel informatieve filmpjes te vinden over dit onderwerp.
Mooie kanten
Hooggevoelig zijn heeft nadelen, maar zeker ook voordelen:
- je bent creatief
- je kunt andere mensen eenvoudig en snel kalmeren
- mensen voelen zich vaak veilig bij je omdat je meestal verdraagzaam bent en compassie voor anderen hebt
- je leeft veelal in het nu en kunt vaak goed relativeren
- je herkent emoties van andere mensen vaak snel en begrijpt ze goed
- je merkt veel subtiele dingen op, bijvoorbeeld op je werk
- je ziet snel oplossingen voor problemen
Psychologisch kan hooggevoeligheid een uitdaging zijn. Spiritueel gezien is het juist een kracht.
Tips
Hoe kun je best met de uitdaging van je hooggevoeligheid omgaan? Zo:
- Maak niet te veel afspraken in een week. Plan tijd voor jezelf in om tot rust te komen.
- Doe dingen die jou energie geven. Denk aan yoga, wandelen, een boek lezen, kunst bekijken en ronddwalen in een museum, fijne mensen opzoeken, fietsen, zachte massages, een healing, luister naar je favoriete muziek of maak muziek, dans, zing, speel, ga creatief aan de gang met papier, stof, klei, verf, stiften, potloden, of waar je zin in hebt. Volg die cursus die je graag wilt doen, of neem les.
- Neem een douche of bad als je moe bent. Of houd je polsen onder stromend water.
- Reflecteer op de afgelopen week en bekijk of je teveel hebt gedaan hebt waardoor je moe werd en uit contact ging met je partner, collega’s en andere mensen om je heen. Zie je een patroon?
- Eet gezond, liefst vegetarisch, vers en biologisch en drink veel water. Verdiep je in ayurveda, bloedgroepdieet, zuur versus basisch voedsel en kijk wat voor soort voeding bij jouw menstype past. Vermijd vet, suiker, alcohol, cafeïne, bewerkt voedsel zo veel mogelijk. Zilvervliesrijst, quinoa, boekweit en dergelijke zijn waarschijnlijk beter voor jou.
- Vermijd sterke parfums, kunstmatige geuren, verzorgingsproducten met chemicaliën zoals sulfaten en parabenen. Gebruik liever natuurlijke producten, zoals essentiële en vette oliën. Denk aan kokos-, jojoba- en amandelolie in plaats van synthetische (gezichts)verzorgingsproducten. In je huishouden kom je een heel eind met bijvoorbeeld schoonmaakazijn en groene zeep. Gebruik een eco-wasmiddel.
- Ga vaak en lang de natuur in.
- Leer mediteren en doe dit regelmatig.
- Doe ‘aardende’ oefeningen.
- Draag edelstenen en kristallen zoals amethist, bergkristal, labradoriet, toermalijn en rode jaspis. Bij voorkeur direct op je huid.
Meer doen met je gevoeligheid
Een HSP kan meer doen met zijn gevoeligheid. Hij kan leren zichzelf te beschermen, maar ook leren zijn intuïtie te ontwikkelen. Daardoor komt hij meer in zijn kracht te staan. Er zijn verschillende manieren en oefeningen voor.
Voor een gevoelig mens kunnen bijvoorbeeld mindfulness en mediteren erg prettig zijn, en natuurbeleving. Psychologen raden daarnaast steeds meer hooggevoelige en hoogbegaafde mensen (met name kinderen) aan om de Bach bloesem remedies in te zetten voor ondersteuning.
Als je het leuk vindt om hier samen mee aan de slag te gaan, bel of mail me voor een afspraak, dan gaan we kijken wat jij nodig hebt en prettig vindt en gaan we aan de slag.