Wat is de Bach bloesem remedie?

De Bach bloesem remedie is een simpele, complete geneeswijze. Ze gaat uit van het zelfhelend vermogen van de mens. De remedies zijn druppels op natuurlijke basis, zonder toevoegingen. Ze vallen onder de natuurgeneeskunde. De druppels bestaan uit de essences van de bloesems van 38 wilde bloemen, struiken en bomen en werken energetisch. Elke bloesem richt zich op een bepaalde gemoedstoestand of een karaktertrek die je hebt. We hebben allemaal alle 38 emoties in ons. Sommige zitten ons soms meer in de weg dan anderen. Dan zijn we uit balans.  De druppels helpen je om weer in balans te komen.

Restyle Bach bloesem flesjes

Dr Edward Bach was een beroemde arts in Londen. Hij was ook bacterioloog en homeopaat. Hij bestudeerde het gedrag en met name de stemmingen en emoties van zijn patiënten. Alle emoties zijn terug te brengen tot de basis van deze 38. Die deelde hij in in zeven categorieën:

Bach bloesem de 7 groepen

 • Onvoldoende interesse in het hier en nu (Leef bij de dag)
 • Eenzaamheid (Maak contact met anderen)
 • Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën van anderen (Blijf bij jezelf)
 • Overbezorgdheid (Leven en laten leven)
 • Angst (Je zorgen overwinnen)
 • Onzekerheid (Ken jezelf)
 • Moedeloosheid of wanhoop (Vind hoop en geluk)

Ik werk met de 38 Bach bloesem druppels. De remedie is zeer geschikt ter ondersteuning of aanvulling op de reguliere geneeskunde maar kan deze niet vervangen. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd eerst een huisarts. Als je meer wilt weten over de Bach bloesems of een persoonlijke mix wil maken, dan help ik je er graag mee.

de Bach bloemen

Emoties veroorzaken lichamelijke klachten

Je hebt eigenlijk drie lichamen: een fysiek/stoffelijk lichaam, een energetische laag en een emotionele laag. De Bach bloesems werken in op je emotionele laag en ondersteunen zo het herstel van het fysieke lichaam. Ze spoelen negatieve gevoelens en emoties weg en helpen je om weer in balans te komen. Het lichaam heeft een zelfhelend vermogen. Je heelt dus als het ware jezelf.

Hoe werkt het?

Om een probleem goed aan te pakken moeten we de héle persoon in beschouwing nemen. Haar (of zijn) persoonlijkheid, levensstijl en de emotionele invloeden in haar leven spelen een rol. Bach gaat ervan uit dat een lichamelijke klacht meestal een symptoom is van een blokkade op een ander niveau. Om bij de onderliggende problemen van die blokkade te komen moet je als het ware de lagen van een ui afpellen. Alleen zo kun je de wérkelijke oorzaak van een probleem aanpakken en oplossen.

Kijk naar het Hier en Nu

De bloesemdruppels behandelen alleen de emoties in het NU. Door eerst de meest oppervlakkige problemen op te lossen kom je stapje voor stapje bij het achterliggende probleem en kun je uiteindelijk die ook oplossen. Ik kan je helpen door tijdens een gesprek vragen te stellen, door te vragen en te luisteren. Bepaalde uitspraken zijn vaak al een aanwijzing voor een type mens of karakter.

Ik help je bloesems voor jezelf te selecteren. Je krijgt een flesje met jouw persoonlijke mix mee en gebruikt de druppels 2 tot 3 weken. Daarna bekijken we wat de druppels voor je doen en of je de mix aan wilt aanpassen.

citaat Dr Bach 

Bach bloesems corresponderen met lichaamsdelen

Hoe wordt het gemaakt?

 • De zon methode:
  Vers geplukte bloesems ondergedompeld in een schaal met water die uren in de zon staat.
 • De kook methode:
  De vers geplukte bloesems (meestal van de bomen) worden gekookt.

De vloeistof die overblijft na het verwijderen van de bloesems (moeder tinctuur) wordt verdund in alcohol (brandy). Die verdunde vloeistof gaat in de bekende voorraad flesjes (stock bottles). Met die flesjes maak je een persoonlijke mix; 2 druppels van elke geselecteerde remedie (max. 6-8) worden opgelost in bronwater en gaan in je persoonlijke pipetflesje.

Map met de 38 Bach bloesem flesjes

Is het homeopathisch?

De Bach bloesem remedie is niet homeopathisch. De bereidingswijze met het koken van de bloesems lijkt er wel op. Bij de homeopathie wordt een deel van de bloem zelf gebruikt, bij Bach wordt de energie van de bloem in bronwater opgenomen.

Voor wie geschikt?

Voor iedereen. Vooral bij kinderen werkt de remedie goed. Ook dieren en planten kunnen baat hebben bij de remedie. Bij honden, katten en paarden zijn goede resultaten behaald. Zij hebben net als mensen ook een persoonlijkheid.

Citaat Dr Bach
Wat kan ik merken?

Er kunnen heftige emoties boven komen. Schrik daar niet van, dat is OK. Soms merk je niets, of soms merkt je omgeving dat er iets anders aan je is. Je kan me altijd appen als je iets wilt bespreken. Ik antwoord dan zo snel mogelijk.

Hoe innemen?

Voor mensen:

 • 4x per dag 4 druppels
 • regelmatig innemen, verspreid over de dag en avond
 • direct vanuit de pipet op je tong druppelen
 • of in je glas/bidon/…
 • maximaal 20 druppels per dag
 • zonder toegevoegde alcohol circa 3 weken houdbaar, met alcohol langer

Voor paarden:

 • in ieder geval 2x per dag 6 druppels
 • flesje voor gebruik licht schudden
 • maximaal 6 doses per dag
 • meest ideale situatie: in de eerste 2 weken van de behandeling 4x per dag en in de laatste weken 2x per dag geven
 • koel en donker bewaren
 • na gebruik goed afsluiten, zodat er geen stof of vuil bij komt (stal!)

Voor honden:

in ieder geval 2x per dag 4 druppels, rest als boven

Wat kost een consult?

Een consult voor een persoon duurt ruim een uur en kost € 50,- inclusief btw.  Je krijgt 2 flesjes met jouw persoonlijke mix mee naar huis en een dagboekje om je vorderingen in bij te houden. Gebruikelijk is om na circa 3 weken weer af te spreken. Dan bespreken wat je bent tegengekomen en hoe het op dat moment gaat.

Online consult

Je kunt ook een mail sturen met waar je tegen aan loopt en hoe je je daarbij voelt. Je krijgt dan binnen 2 dagen een voorstel voor een Bach bloesem mix. Desgewenst doe ik het flesje er meteen bij en ontvang je dat per post. Een online consult is  € 40,- exclusief verzendkosten. Binnen Nederland zijn de verzendkosten € 7,50. Voor België € 14,-

Wanneer klaar met behandelen?

Als je de druppels niet meer nodig heb stop je. Hoe lang je nodig hebt verschilt per persoon. Al naar gelang de klachten heb je gemiddeld 5 tot 8 weken nodig.

Logo Bach bloesem remedies

Combinatie behandelingen

Een combinatie met andere behandelwijzen, zoals Reiki en kristallen, is mogelijk. Misschien is de introductie workshop mindful bosbaden (Shinrin-Yoku) iets voor je. Ook 1 op 1 natuurcoaching behoort tot de mogelijkheden.

Bij verhindering

Bij verhindering kun je een afspraak tot 24 uur vantevoren afzeggen of verzetten. Bij niet op komen dagen op een afspraak wordt 50% van de kosten in rekening gebracht.

Wil je meer weten?

Bel of mail Mariëlle voor meer informatie of een afspraak. Bij de aanbevelingen lees je welke ervaringen Ria en Fabiane hebben met de Bach-druppels.
Logo Bach Foundation
Mariëlle is BFRP-geregistreerd bij het Bach Centre. Registratienummer: NED-2018-0912E

Home