21626
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21626,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Title Image

Shinrin-Yoku Bosbadwandeling

Bosbaden, forest bathing, natuurbeleving, mindfulness in het bos, stiltewandeling

‘Shinrin-Yoku’ is Japans. In het Nederlands betekent het zoiets als ‘bosbaden’. Het wordt ook wel natuurbeleving, forest bathing, bostherapie of natuurtherapie genoemd, vanwege de helende eigenschappen van het bos. Bij bosbaden neem je niet letterlijk een bad in het bos, maar je neemt het bos in je op via al je zintuigen. Daarbij dompel je je als het ware onder in de natuur. Daarna voel je je heerlijk ontspannen. Méér dan voordat je het bos in ging. Het is een mooi fenomeen om mindfulness mee te beoefenen tijdens een gedeeltelijke stiltewandeling in het bos. Ga mee met een bosbadwandeling en kom weer helemaal terug bij jezelf.

 

Bosbaden is gezond

Los van het bovenstaande, heeft een wandeling in het bos direct een positieve invloed op je gezondheid. Daar kan geen ander medicijn tegenop. In deze tijden van stress kan een bosbad van twee uur je dan ook al helpen je los te maken van technologie en om jezelf af te remmen. Bovendien is één bosuitstapje per maand al goed om je immuunsysteem te verbeteren. Maar, hoe vaker hoe beter. Bomen doen ontzettend veel voor je. De natuur heeft ons niet nodig, maar wij hebben wél de bomen nodig.

 

Uit onderzoeken blijkt dat bosbaden je:

 • energie geeft
 • stress en zorgen verlicht en depressie verhelpt
 • gezondheid van hart en bloedvaten en stofwisseling verbetert
 • ‘Natural Killer’ cellen vermeerdert, wat bijvoorbeeld helpt in de strijd tegen kanker
 • concentratie, geheugen en immuunsysteem verbetert
 • bloeddruk en bloedsuikerspiegel verlaagt
 • pijngrens verlegt
 • helpt afvallen

Daarnaast helpt het je:

 • ontspannen en opfrissen
 • bij het slapen
 • je humeur verbeteren en je jonger en rijker te voelen
 • helderder, positiever te denken en minder te piekeren
 • je creativiteit en probleemoplossend vermogen te verhogen met 50%
 • aardiger, vrijgeviger, vriendelijker, behulpzamer, liefdevoller en dankbaarder te zijn
 • meer dan met korte termijn geluksoppeppers of anti-depressiva

Bron: Shinrin-Yoku. De kunst en wetenschap van het bosbaden. Hoe bomen je kunnen helpen gezond en gelukkig te worden, Dr. Qing Li, 2018

 

Bosbaden verbindt mens en natuur

Shinrin-Yoku werkt als een brug tussen mens en natuur. Ons ritme is oorspronkelijk namelijk hetzelfde als dat van de natuur. Naar dit voorbeeld help ik je, samen met de natuur, om weer terug te komen in je eigen ritme. Tussen de bomen kunnen we als het ware ontladen. Het zenuwstelsel kan zich resetten, lichaam en geest kunnen terugkeren naar hun natuurlijke staat: ontspannen en vrij van stress.

 

Zet je zintuigen open 

Betreedt het bos. Laat je focus los, laat alles even achter. Je hoeft niets. Vertraag je tempo. Leer al je zintuigen bewust inzetten en je weer te verbinden met de natuur en daardoor met jezelf en de mensen om je heen. Verstil, kijk, luister, ruik, proef, verdiep, ervaar en verwonder je. Wees gewoon jezelf en geniet van wat je onderweg tegenkomt. Voel vooral. Stel je open. Kijk wat er boven komt. Simpelweg ervaren wat er is geeft je rust in je hoofd en in je lijf.

bosdbadwandeling

De natuur is de therapeut, Mariëlle de gids

Bij bosbaden is de natuur de therapeut. Zij reikt ons veel tools aan om ons te helpen. Ik ben de gids, de vertaler en toon je aanwijzigingen tijdens de bosbadwandelingen. Daarnaast reik ik weetjesvoorbeelden, oefeningen en creatieve opdrachten aan. Ik deel graag mijn kennis met je, bijvoorbeeld over de Bach bloesems en kruiden die we onderweg tegenkomen. De kruiden plukken we voor thee. En, er kan er van alles gebeuren. Je kunt inzichten krijgen. Boven alles is het fijn dat je weer helemaal tot rust komt. Een soort thuiskomen bij jezelf. Een natuurlijk cadeautje voor jezelf. Van de mensen die mee zijn geweest krijg ik vaak terug dat ze aangenaam zijn verrast.

 

Bosbaden heeft vele namen

Medicine Walk, Dadirri, Verwanderen, WalkAbout; vele volken hebben kennen deze of een soortgelijke vorm van natuurbeleving. Het is een oude manier om inzichten op te doen. Voor veel deelnemers voelt het als thuiskomen. Join the tribe.

 

De M-factor

Het bos zit vol verrassende symboliek, vormen, systemen, geluiden, kleuren en materialen. Deze gebruik ik allemaal tijdens de Shinrin-Yoku sessies of bosbadwandelingen. Daarbij verweef ik ook aspecten uit mindfulness, systemisch werk, de Bach bloesem remedies, aromatherapie, Shin Do en het sjamanisme. Maar bovenal werk ik vanuit de vijf natuurgerichte principes hieronder.

 

Vijf natuurgerichte principes

Niet alleen ben ik een gids, ook en vooral ben ik een geregistreerd natuurgeneeskundig therapeut. Dat betekent dat ik het bosbaden doe vanuit de natuurwetten en vijf natuurgerichte principes:

 1. Energie
 2. Prikkeloverdracht
 3. Drainage
 4. Voeding
 5. Geestelijk welzijn

 

Vitaliteit, weerstand en persoonlijk leiderschap

Met deze principes voeg ik graag extra waarde toe aan jouw natuurbeleving. Dit doe ik door je te laten zien en ervaren hoe je op elk moment zelf eenvoudig je vitaliteit en weerstand kunt verhogen met behulp van bomen, planten, dieren en groen. Ze bieden troost, steun en kracht, net wat jij nodig hebt. Dat vind ik zelf echt verbazingwekkend. Bovendien leer je nergens zo goed over leiderschap als in de natuur, met alle voorbeelden die ze je biedt. Verwonder je elke wandeling weer, door de seizoenen heen.

 

Bosbaden is elke keer anders

Elke wandeling is uniek. Je loopt bijvoorbeeld heel anders dan je normaal gesproken doet als je het bos in wandelt. Je ziet dingen waar je tijdens gewone boswandelingen vaak aan voorbij gaat. Zo volgen we ook geen gekleurde pijltjes, maar verlaten we waar het kan de gebaande paden. We trekken traag door het woud en staan vaker stil om te kijken, te ruiken, te luisteren, te voelen of te proeven.

 

Praktische oefeningen

We doen eenvoudige, praktische en creatieve oefeningen. Het maakt hiervoor niet uit hoe fit je bent, bosbaden (Shinrin-Yoku) is geschikt voor elke conditie. Je loopt maximaal zo’n 2,5 kilometer.

 

Zelf de natuur in met het Bosbadblad

Natuurlijk kun je ook zelf de natuur in. Dat is zelfs een heel goed idee. Laten we vooral vaker alleen de natuur ingaan en tot rust komen. Daarom dit cadeautje voor jou. Bij je wandeling kan het je helpen om je ervaringen, inzichten en goede ideeën vast te leggen: het gratis pdf Bosbadblad. Download hem kosteloos via de shop, print hem en you are ready to go on an adventure!

 

Bosbaden kan in elk seizoen

Bosbaden kun je eigenlijk bijna altijd. Elk seizoen en elke plek heeft namelijk zijn charme. Alleen, bij erg slecht weer verplaatsen we de wandeling. In het voorjaar, ‘s zomers en op mooie herfstdagen schoppen we onze schoenen uit en lopen we met onze blote voeten in het gras, zand of bladeren.

 

Elk seizoen themawandelingen

Aan het begin van elk seizoen organiseer ik een themawandeling. Hier kun je een strippenkaart voor aanschaffen. Hou de agenda in de gaten voor bosbaden in verschillende thema’s.

 

Praktische punten

Tijdsduur: 2,5 à 3 uur

Tarief & aantal deelnemers: € 39,95,- p.p. voor 3 uur inclusief btw, koffie/thee en biologisch lekkers, bij een minimum aantal deelnemers van vier personen. Bij minder aanmeldingen kan de wandeling doorgaan, maar geldt een hoger tarief per persoon.

Tip: vraag drie mensen mee, dan kun je gebruik maken van het lagere tarief.

 

Deze wetenschappelijk bewezen gezonde bosbadwandelingen worden (nog) niet vergoed door verzekeraars en vallen buiten de vergoedingen voor natuurgeneeskundig therapeuten. 

 

Groepen: Bij groepen vanaf 10 personen geldt een ander tarief, op aanvraag. Bij 20 personen of meer splitsen we de groep en gaat er een tweede gids mee. Maatwerk is mogelijk.

 

Locaties: meestal in het bos- en duingebied van:

 • Heemskerk en Castricum
 • Bakkum en Egmond
 • Bergen, Schoorl en Heiloo
 • Twiske
 • Spaarnwoude
 • Amsterdamse Waterleidingduinen
 • NP Zuid-Kennemerland rond Velsen, Overveen en Bloemendaal
 • Buitenplaatsen en landgoederen, zoals Beeckestijn, Waterland, Duin en Kruidberg, Elswout

Andere locaties kunnen ook. Bosbaden kan overal, zelfs in een park of grote tuin.

Heb je zin in een bosbadwandeling? Laten we gaan!

Agenda

Ga je liever alleen met Mariëlle mee? Dat kan, al geldt hiervoor wel een ander tarief. Misschien is natuurcoaching dan meer iets voor jou.

Contact