176
post-template-default,single,single-post,postid-176,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Title Image

Geur, Chemie en Kwantumfysica

Kruiden in schaaltje aromatherapie

Geur, Chemie en Kwantumfysica

Emoties in kaart

Mijn zoon van 12 is dol op bladen als de Know How. Af en toe koop ik er een voor hem. Zo hoop ik zijn nieuwsgierigheid te prikkelen en de wetenschapper in hem te stimuleren. Hoezo tijgermoeder… Ik moet zeggen dat ik het blad zelf ook erg leuk vind. Als leergierige ‘communicado’ vind ik het altijd weer prachtig om te zien dat je met mooie grafische illustraties complexe onderwerpen inzichtelijk kunt maken en relatief helder kunt uitleggen.

Inspiratie door de Know How
Deze keer werd ik geïnspireerd door een artikel dat in een oudere Know How stond: ‘Hoe werken emoties?’ De ondertitel van het stuk luidde: ‘Hoe komt het dat je geluk kunt ervaren? Waarom wekken geuren herinneringen op? Allemaal een kwestie van chemie in de hersenen.’

Wetenschap en een glimlach
Wat volgde was een wetenschappelijk stuk over het limbische systeem en stoffen die werken als emotionele boodschappers in ons lichaam. Dopamine, serotonine, oxytocine, bèta-endorfine, noradrenaline en gamma-aminoboterzuur (GABA). Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Ik moest denken aan chakra’s en glimlachte.

Wetenschap en gevoel
Wat een mooie koppeling tussen de keiharde wetenschap en het zachte, niet-wetenschappelijke ‘gevoel’. En hoe beide gaan over hetzelfde. Kwantumfysica. De kleine deeltjes, ook wel ‘godsdeeltjes’ genoemd. Het gaat onder andere over trilling, frequenties en energie. Laat de natuur daar nu ook een grote rol in spelen.

Invloed van de natuur
Ik geloof in de kracht van de natuur. Een film als Avatar met de geneeskrachtige ‘Home tree’, vind ik bijvoorbeeld prachtig en ik denk dat er veel waarheid in schuilt. De natuur beïnvloedt ons lichaam en hoe we ons voelen. Denk aan zonlicht en geur. Die geven prikkels die ons lichaam en onze emoties beïnvloeden.

Geur trilt
Een bloem leeft en straalt kracht uit via geur. Geur kun je zien als een trilling. Verschillende geuren trillen op verschillende frequenties. Die trillingen beïnvloeden onze lichaamscellen.

De kracht van geur
In onze cellen liggen ook herinneringen opgeslagen. Ons lichaam is in staat herinneringen op te slaan. Die herinneringen komen vrij bij een bepaalde trilling. Zo kan het dat geur een bepaalde herinnering of associatie oproept. Zo krachtig werkt geur. Ons zintuig reuk is een van de krachtigste die we hebben.

Alles trilt
Elk mens trilt ook op een bepaalde frequentie. Je voelt je aangetrokken door alles wat trilt op dezelfde frequentie als jijzelf. Daardoor voel je je prettig bij bepaalde personen, en vind je de ene geur prettiger dan een andere.

Chakra’s en hormonen
Ook chakra’s werken met trillingen. Alle zeven staan ze in verbinding met bepaalde lichaamsdelen, maar ook met specifieke klieren en hormonen. Zo beïnvloedt het wortelchakra het hormoon noradrenaline en het kruinchakra serotonine. Zie hier de reden waarom het artikel mij aansprak.

Chakra’s en geur
Chakra’s worden beïnvloedt door geuren. Die kunnen helend werken en helpen de chakra’s in evenwicht te brengen als die uit balans zijn. Chakra’s zijn aan veel meer zaken te koppelen.

Workshop geur
Vind je dit interessant en lijkt het je leuk om de werking van geur en energie lijfelijk te ervaren? Doe eens gek en geef je op voor mijn workshop rond het thema chakra’s & geur. De eerstvolgende data vind je op de pagina Workshops.


Gebruikte bronnen voor deze blog:

Know How – Geniale antwoorden op goede vragen, nr. 2, juli 2015, artikel ‘Hoe werken emoties?’, pag. 12-15. En: Het Chakra handboek, S.Sharamon en B.J. Baginski, 1990.

2 Comments
 • Ingrid

  10 februari 2016 om 08:01

  Leuk om te lezen, veel herknning

  • Mariëlle Kerssens

   10 februari 2016 om 10:15

   Dankje Ingrid. Fijn om te horen. Als je een onderwerp hebt waar je meer over wilt weten, of een vraag, laat het me weten, dan kan ik daar een blog aan wijden. En mocht je een geurworkshop leuk vinden, dan kan ik natuurlijk altijd een sessie op maat maken.