418
post-template-default,single,single-post,postid-418,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Wat is jouw Ithaca?

grafisch

Wat is jouw Ithaca?

Welcome in Ithaca
Mijn vorige blog ging over een stedentrip naar IJsland. Hoe onverwachte bestemmingen soms verrassend leuk uit kunnen pakken. Zo’n ervaring gun ik iedereen. Wat ik je graag mee wil geven is het volgende.

Ieder zijn ding
Iedereen heeft een bepaald thema dat zijn drive is in het leven. De mijne is Vrijheid. Daarom kan ik zo ontzettend genieten van reizen en onbekende dingen op mijn pad vinden. De vrijheid te hebben om af en toe op pad te gaan en nieuwe inspirerende dingen te ontdekken.

Op reis
Dat kan een reis zijn, nieuwe mensen ontmoeten, maar ook een tentoonstelling bezoeken met mooie werken. Het kan zelfs in de vorm van een goed boek of mooie film. Doe ik dat niet, of probeert iemand me te beknotten in die vrijheid, dan verpieter ik. Geen burn-out, maar een bore-out. Ongeïnspireerd door het leven te moeten gaan lijkt me vreselijk. Dus: af en toe op ontdekkingsreis!

Drive
Mijn drive niet dezelfde is als die van de meeste mensen. Dat begrijp ik. Ik ben dan ook heel benieuwd naar jouw drive. Weet je wat die is?

Inspiratie
Toch denk ik dat iedereen graag geïnspireerd wil worden. Ongeachte wat iemand drijft. In meer of mindere mate en op allerlei manieren. Inspiratie kun je uit kleine dingen halen.

Je comfortzone uit
Graag wil ik je uitdagen om eens uit je comfortzone te treden. Natuurlijk kan dat op meerdere manieren, maar laten we het voor nu in het reisthema houden. Doe eens iets geks, kies eens een reisbestemming of pad dat je normaal niet zo snel zou kiezen. Met totaal andere mensen dan normaal. Of ga alleen die fotoreis of retraite doen. Durf het maar. Sta versteld van wat je tegenkomt en geniet ervan.

Het gaat om de weg
Het leven gaat om de weg, niet om de bestemming. Het leven is het creëren van de weg, terwijl we hem gaan. Ik kreeg laatst een gedicht dat precies hierover gaat. Met dank aan Eveline. Het heet: Ithaca. Het gaat over Odysseus, koning van het eiland Ithaca.

Odysseus
Odysseus vertrok naar Troje om daar deel te nemen aan de oorlog. Hij liet zijn vrouw en pasgeboren zoon achter in zijn paleis, om daar pas 20 jaar later terug te kunnen keren. Na de Trojaanse oorlog moest hij nog 10 jaar rondzwerven voordat hij weer thuis kon komen. Zijn terugreis was een aaneenschakeling van gevaarlijke en spannende avonturen. Een klassiek verhaal van Homerus. Een aanrader voor wie van Griekse mythologie houdt. Een soort Pirates of the Caribbean avant la lettre.

Wat is jouw Ithaca?
Mooi hè? Het gedicht is precies wat ik je wil meegeven. Een treffende en prachtig omschreven boodschap. Nu is de vraag: Wat is jouw Ithaca?

Onderwerp voor schilders
Er zitten trouwens nog veel meer boodschappen in De Odyssee, zoals dit verhaal genoemd wordt. In de schilderkunst vind je dan ook prachtige werken die verschillende taferelen en ontmoetingen uit Odysseus’ reis afbeelden. Net zoals de Bijbelverhalen volop tot de verbeelding spraken van diverse oude grootmeesters. Beide waren blijkbaar een bron van inspiratie! Waar haal jij jouw inspiratie uit? Wat leidt bij jou tot een flow?

 

Literatuurverwijzing: Odyssee, Homerus, Vertaald door M.A. Schwarz, Salamander Klassiek, Querido, 2000, pagina 7. Je mag hem lenen als je wilt!