330
post-template-default,single,single-post,postid-330,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Paarden als spiegels van de ziel

grafisch

Paarden als spiegels van de ziel

paard
Tijdens de maand van de spiritualiteit, aan het begin van dit jaar, kreeg ik van mijn schoonmoeder een artikeltje dat ze had uitgeknipt uit Trouw. Het had de kop ‘Paard en mens hebben elkaar veel te bieden.’ Een stukje van Rianne Oosterom over paardenfluisteraar Sylvia van Noye in een serie waarin mensen vertellen over hoe ze in hun werk naar evenwicht zoeken. Mijn schoonmoeder gaf me dat artikeltje omdat ze wist dat ik kort daarvoor een paardencoachingssessie had gehad. En omdat ik, sinds ik anderhalf jaar paardrijles heb, meer dan voorheen geïnteresseerd ben in paarden.

Paarden op mijn bucketlist
Paarden fascineren me. Dat hebben ze altijd gedaan. Als kind mocht ik op paardrijles, maar ik koos uiteindelijk voor een andere sport. Wél bleef het altijd iets wat ik ‘ooit nog een keer wil doen’. Ken je dat? Dertig jaar later koos ik alsnog voor deze sport. Je bent nooit te oud om te leren en je hart te volgen. Paarden dus.

Communiceren op zielsniveau
Ze zijn groot en sterk en kunnen heel confronterend zijn. Letterlijk en figuurlijk. Ze voelen direct hoe jij je diep van binnen voelt, ook al realiseer je je dat zelf nog niet. Een paard leest je meteen. Je houdt ze niet voor de gek. Ze kunnen zichtbaar maken wat jij onbewust ervaart. Paarden communiceren van hart tot hart, van ziel tot ziel.

Paarden doorzien je
Paarden zijn spiegels van de ziel. Daarom lenen ze zich goed voor coaching. Ze helpen mensen zichzelf te doorgronden. Je kunt een band met een paard opbouwen. Een paard herinnert zich alles, net als een olifant. Hun wereld is authentiek en puur. Als je levensvragen hebt, of jezelf wilt ontwikkelen, is coaching met paarden één van de manieren om dat te doen.

Verrassende wending
Ik heb het begin dit jaar dan ook gedaan. Het was iets dat al jaren op mijn wensenlijstje stond. Als kind uit de jaren 70 is mijn voornaamste drijfveer persoonlijke ontwikkeling. Nu ik er de tijd voor had heb ik het eindelijk gedaan. Het viel me niet mee. Het ging totaal anders dan ik had gedacht of gehoopt.

Afstand en verbinding
Ik had verwacht dat de (twee) paarden precies zouden doen wat ik wilde. Niet dus. In plaats van dichtbij gingen ze veraf staan, met hun kont naar me toe. Ik wilde verbinding, maar er was afstand. Tja. Gelukkig was er de coach. Die intervenieerde, stelde vragen en benoemde wat ze zag gebeuren. Dingen op afstand bekijken geeft inzicht. Midden in het ogenblik zie je vaak zelf niet wat er gebeurt.

Loslaten om ruimte te creëren
Zo werden me een paar dingen duidelijk. Na anderhalf uur kwam ik op een recente kwestie die me blijkbaar meer dwars zat dan ik mezelf realiseerde. Ik stelde me open en vertelde het voorval aan de coach. Voor mijn gevoel had dat niets met de paardensessie te maken. Wat er gebeurde was dat het paard ongemerkt zachtjes naar mij toekwam en de verbinding maakte die ik zo graag wilde. Dat gebeurde op het moment dat ik de kern, de bodem, raakte. Heel bijzonder. Soms moet je blijkbaar loslaten waar je je zo geforceerd op focust, zodat er ruimte ontstaat om juist te laten gebeuren wat je zo graag wenst.

Alles draait om evenwicht
Focussen, loslaten en balanceren. Alles draait om het evenwicht. Letterlijk evenwicht – ga maar eens staan op één been en kijk of je in balans bent of dat je continu moet bijsturen of zelfs omvalt – maar ook de balans in energie. De energie van geven en nemen. Is er teveel of juist te weinig van? Als die energie niet in balans is raak je elkaar kwijt. Raak je de verbinding kwijt.

Verbinding voelen
Verbinding is het kernwoord. Als de energie van geven en nemen in balans is, ontstaat er een verbinding op hartsniveau. Dat vóel je. Die gaat dwars door de zichtbare werkelijkheid en alle materie heen. Je herkent elkaar op zielsniveau. Dat geldt bij mensen, maar ook met dieren.

Kernhouding veranderen en doorvoelen
Vaak kun je alleen jezelf ontwikkelen of helen door je kernhouding te veranderen en deze te doorvoelen. Dat kost wel tijd, en oefening. Oefening baart kunst. Als je mindset en je gevoel veranderen kan een ander (mens of paard) dat ook voelen. Dan reageert diegene. Communiceren gaat meestal onbewust en werkt heel subtiel. Intuïtief.

Verlangen naar verbinding
Het is nu de tijd dat meer mensen zoeken naar zingeving en verbinding. Veel mensen verlangen naar waar het werkelijk om gaat: in verbinding staan met alles wat leeft en die verbinding uitdragen. Laten we wat beter luisteren naar ons hart en dat volgen. Soms betekent dat uit je comfortzone treden en iets doen wat je normaal gesproken niet zou doen. Je merkt vanzelf waar je energie van krijgt. Als je je daar meer bewust van wordt is dat de weg die je moet gaan.

De moeite waard
Om een lang verhaal kort te maken: als je meer over jezelf te weten wilt komen en wilt ervaren hoe paarden je spiegelen zou ik je zeker aanraden om eens een paardencoachingssessie te doen. Het is wel een investering, maar je komt achter dingen die je anders niet zo snel zou inzien.

Laagdrempelige sessies
Mocht je niet zo’n paardenmens zijn of de kosten voor een dergelijke sessie te hoog vinden, dan kun je natuurlijk altijd bij mij terecht voor een laagdrempelige sessie om persoonlijke inzichten te krijgen.