23130
post-template-default,single,single-post,postid-23130,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Econtinuum

boomwortelsysteem digitaal verbeeldt

Econtinuum

Aangenaam verrast was ik toen ik bij de tentoonstelling Shifting Proximities in het Amsterdamse Museum Nxt een installatie zag van ecologisch kunstenaar Thijs Biersteker in samenwerking met plant-neurobioloog Stefano Mancuso. Dit kunstwerk, Econtinuum, uit 2020 toont het baanbrekende onderzoek in plant-tot-plant-communicatie. Het werk laat zien wat ik deelnemers vertel en laat beleven tijdens de bosbadwandelingen. De meer-dan-menselijke wereld wetenschappelijk uitgelegd en zichtbaar gemaakt.

 

Samenwerken

Net als een Shinrin-Yoku bosbadwandeling nodigt kunstinstallatie Econtinuum ons uit om weer onderdeel te worden van het ecosysteem. Beide moedigen ons aan om te leren van de symbiotische relatie tussen bomen in een bos. Het kunstwerk laat zien hoe bomen samenwerken door elkaar te waarschuwen voor gevaar door middel van elektrische signalen en door voedingsstoffen te delen.

 

Natuurwetten zichtbaar maken

We kunnen natuurwetten niet zien, horen, voelen, proeven of ruiken en toch heersen ze over het universum. Doordat kunst, wetenschap en technologie versmelten wordt het onzichtbare zichtbaar. Het helpt ons om verbinding te maken met de natuur en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

 

Jouw data meten

Bij de installatie verzamelen verschillende sensoren data in de kamer over het niveau van:

  • CO2
  • vluchtige organische stoffen (VOS)
  • luchtvochtigheid
  • geluid
  • temperatuur
  • druk

 

Leren van patronen

Deze data worden verwerkt in een kunstmatig intelligent systeem dat de samenwerkingen nabootst die onder onze voeten plaatsvinden. Terwijl het systeem jou als bezoeker opneemt, reageren de wortels op je aanwezigheid en leren ze van je patronen. Hierdoor ontstaat een futuristisch kennis uitwisselend ecosysteem met één centrale boodschap: samen staan we sterker.

 

Bomen

  • communiceren via hun wortelnetwerk onder de bosbodem
  • gebruiken de samenstelling van de lucht
  • nemen de omgeving waar met hun sensoren (net als mensen)
  •  delen voeding om als geheel gezond te blijven

 

Liever live

Kortom, ik denk dat het kunstwerk van Thijs Biersteker en Stefano Mancuso mooi verbeeldt hoe de natuur een ecosysteem is en dat wij als mensheid daar onderdeel van uitmaken. Biersteker en Mancuso vertellen hetzelfde verhaal als bosbadgidsen, natuurcoaches en natuurgeneeskundigen. Het kunstwerk op zichzelf vind ik dan ook mooi.

De tentoonstelling als geheel vond ik eerlijk gezegd ook best eng. Die toont hoe ingenieus, allesomvattend en alom aanwezig artificial intelligence in onze maatschappij aanwezig is en hoe bedreigend dat is voor onze privacy. Privacy bestaat niet meer. Boven alles ervaar ik de natuur dan ook liever persoonlijk, in levenden lijve, écht.

Jij ook? Dan nodig ik je hierbij graag uit om binnenkort eens mee te gaan ‘bosbaden’. Ervaar het wood-wide web van de bomen. Vóel dat je onderdeel bent van het ecosysteem tijdens een bosbadwandeling. Bosbaden als tegenwicht voor technologie. Bosbaden: op ontdekkingstocht naar de kracht van de natuur in jouw leven of voor jouw team.