Sfeerimpressie van een winters bosbad

Zondag 20 januari 2019. Een prachtige winterdag met sneeuw. Ik loop met mijn man in het bos.

Overal om me heen zie ik prachtige taferelen. Een prachtdag om te fotograferen. Ik voel me gelukkig.

Wat een prachtige plaatjes. Ik deel ze graag met je. Geluk zit echt in kleine dingen. In de natuur.


Yule-ritueel: vier de terugkeer van het licht


Vrijdag 21 december 2018: Yule, Joel, Midwinter, wintersolstitium. Allemaal namen voor de langste dag en de winterzonnewende. Een bijzondere dag om even te vertragen en stil te staan met een mooi ritueel. Vier je Yule mee?

Tijdens een verfrissende wandeling zoeken we mooie takken in het bos. Die nemen we mee naar Assendelft, waar we bij Mariëlle thuis het Yule-ritueel doen. Daarna vieren we dat vanaf deze avond (om 23.23 uur) de dagen weer langer worden!

Tijd & Locatie

Vrijdagmiddag 21 december, van 13.30 tot ongeveer 17.00 uur

13.30 uur: verzamelen – Heemskerker bos, ingang Oudendijk, P Achterweg.

 rond 17.00 uur: afsluiten – IJkmeester 41, Assendelft

Aanleiding

Toen ik afgelopen herfst de mini-pelgrimstocht bedacht en me verdiepte in de krachtplekken kwam ik op het pad van de oude Germaanse rituelen. Een van de plekken waar we langs kwamen tijdens de tocht is de vindplaats van een ‘woodhenge’. Een locatie die als een zonne-observatorium diende. Net als het Engelse Stonehenge. Op 21 juni, tijdens de zomerzonnewende, viel het zonlicht vermoedelijk ook hier in een rechte lijn naar een zonnebaken verderop. Dit moet een magisch gezicht zijn geweest. Op 21 december gebeurt iets soortgelijks: de winterzonnewende. Yule.

Natuurfeesten bij seizoenswisselingen

Yule deed me denken aan Scandinavië en de vuren die ze daar aansteken om de seizoenswisselingen te vieren. 21 juni was ik toevallig in het Finse Helsinki, waar er op verschillende plekken langs de kust traditionele vuren werden ontstoken. Hier vieren mensen nog echt feest rond de seizoenswisselingen. Dat was onverwacht erg leuk om mee te maken. Dit, samen met de mini-pelgrimstocht, was de inspiratie om nu met Yule iets te organiseren. Ik zocht en vond Yule-rituelen. Ze spraken mij erg aan omdat de Yule-takken aanhaken bij mijn Shinrin-Yoku natuurbelevingswandelingen. 

Midwintervuur in Helsinki

Oude tradities en rituelen herstellen

De oude Germaanse tradities zijn we hier grotendeels kwijtgeraakt. Het Christelijke kerstfeest, met de lichtjes en de kerstboom heeft haar wortels nog wel in de heidense vieringen rond de seizoenswisselingen. Het lijkt me leuk om ook hier die oude natuurfeesten rond de seizoenswisselingen weer in eren te herstellen! Dit wordt de eerste. Een bescheiden versie, maar als het aanslaat lijkt het me leuk om hier meer mee te doen. Zo moet ik nu ook denken aan Engels klinkende namen van feesten, zoals Samhain en Beltane…

Mijlpalen vieren

Bijzondere mijlpalen moeten we vieren. Daar hebben we volgens mij behoefte aan. Van oudsher vieren we bijzondere momenten ook al met rituelen, symbolen en ceremonieën. Daar mogen wat mij betreft best een paar mooie natuurlijke momenten aan toe voegen. Niks hocus pocus, gewoon mooi om even stil te staan bij het moment. Dankbaar zijn en wensen formuleren voor het nieuwe jaar. Wie weet kun je iets moois manifesteren.

Aanmelden

Meld je aan via mail@mariellekerssens.nl of bel 0031(0)6 12 40 65 21.
Kosten: € 20,- 
Carpoolen kan, er kunnen 3 mensen met mij mee.

Agenda

5 pelgrims in Heiloo


Eind november. 2 graden op de thermometer. Het is droog. Handschoenen aan, sjaal om. 5 dames pelgrimeren een dag langs de krachtplekken in Heiloo. Na het kennismaken en na een kop goeie koffie gaan we op pad. Ieder met een eigen verhaal.

Labyrint

labyrint
Na het lopen van een labyrint delen we de ervaringen en inzichten. Zo mooi om te merken dat er van alles gebeurt binnen en buiten de cirkel en binnen, buiten en met de vrouwen die lopen. Kleine symbolische dingen. Zo slaat een kerkklok precies op het moment dat een vrouw uit de cirkel stapt en haar vriendin omarmt. Verwonderingsmomentjes.

Krachtbronnen


We zijn de hele dag buiten. Lopen langs krachtplekken en –bronnen. Horen over oude Germanen en het ontstaan van Heiloo. Stilstaan bij de vindplaatsen van oeroude woodhenges waarvan we een sterk vermoeden hebben dat het zonneobservatorium en –bakens waren. We verwonderen ons. Trekken Keltische bomenkaarten op een heuvel met een oude linde die vrouwelijk en beschermend voelt. Putten en drinken water uit een natuurlijke bron. Gaan een gemoedelijke Mariakapel binnen om kaarsjes te branden en even stil te worden.

Gezond blozende wangen

Voor we het weten is het donker. We zijn hier dan ook een paar dagen na de winterzonnewende. We lopen over een afgesloten pad bereiken veilig ons eindstation. Na een afsluitend drankje omhelsen we elkaar en nemen we afscheid. Met blozende wangen sluiten we de zondag af. Klaar voor een nieuw avontuur.

Wees welkom in het woud

Nu deze ‘maidentrip’ gelopen is, heb ik weer ruimte voor natuurcoachingssessies. Een paar uur buiten. Vertragen, tot rust komen en opladen. Geen overbodige luxe met de gezellige maar drukke decembermaand voor de deur. Wees welkom in het woud.

Levenslessen uit de natuur

Red Fuji
De Hemel zegt:
wees ontvankelijk voor wat zich aandient. Er breekt altijd weer een nieuwe dag aan.

De Boom zegt:
buig mee met de wind. Leer los te laten. Vertrouw op je kracht.

De Bloem zegt:
bloei op de plaats waar je werd geplant. Reik naar wat jou voedt.

De Oceaan zegt:
stormen trekken altijd weg. Vecht niet tegen de stroming.

De Rivier zegt:
drijf mee met de stroom. Wees creatief. Het pad dient zich vanzelf aan.

De Steen zegt:
waar ik ook ga, daar ben ik.

Voorproefje bosbaden (Shinrin-Yoku) en natuurcoaching

 

Overspannen thuis. Wat nu? (3/4)

It is what it is

En dan heb je opeens tijd…

Toegeven en loslaten
Als je toegeeft dat het nu is wat het is en dat accepteert kun je loslaten. Dan kan de vermoeidheid toeslaan. Je voelt dan pas hoe je al die tijd onder stress hebt gestaan. De druk moet van het elastiekje. Pas als het zich ontspant kun je zien hoe het ermee gesteld is. Van daar uit kun je bepalen wat er gedaan moet worden.
veerkracht

Schud het schuldgevoel af
Misschien heb je even weinig interesse in anderen. Of voel je je een loser. Niet goed genoeg. Niet doen. Stuur die kwelduivels weg. Je doet je best. Dat is genoeg. Echt. JIJ bent genoeg. Je bent precies goed zoals je bent. Je kan niet anders zijn dan je nu bent. Bovendien: je gaat nu aan jezelf werken. Prioriteit daarbij is: jij weer op de klaver, weer stevig in je schoenen staan. De balans herstellen.

Hulp vragen
Je hoeft niet alles alleen te doen. Waar kunnen andere mensen je bij helpen? Het huishouden? Ramen lappen, boodschappen doen, het oud-papier of de vuilniszak wegbrengen, de was, …? Als iemand je helpt voelt het al lichter. Vraag het gewoon. Als de financiën het toelaten, kan een hulp in de huishouding erg fijn zijn.

Een psycholoog kan helpen
Overweeg een psycholoog. Een uur met iemand praten die echt naar je luistert, doorvraagt, vragen stelt, niet over je oordeelt en je tips kan geven kan al verlichten. Een psycholoog kan je ook helpen bij eventuele blokkades die je tegenkomt en die jou in de weg zitten. Of jouw belemmerende gedachten boven water halen zodat je daar iets mee kunt doen. Vaak zit je jezelf in de weg.

Vergoedingen
Ga na of dergelijke hulp in je ziektekostenverzekering zit. Je hebt kans dat je een aantal sessies vergoedt krijgt. Een indicatie: denk, afhankelijk van hoe diep je zit en wat er bovenkomt, aan 5 -8 sessies, á €80,- per uur, voor 2-3 maanden. De consulten, trainingen die je via mij kunt volgen vergoedt je verzekeraar hoogst waarschijnlijk niet. Ik hanteer daarom een lager tarief dan gemiddeld. Hier heb ik bewust voor gekozen, omdat ik vind dat verzekeraars te veel macht hebben.

Leer mindful zijn in de natuur
Als je een psycholoog te zwaar vindt kan ook een mindfulness-training je erg helpen. Bij mij kun je terecht voor mindfulness in de natuur. Dit voegt extra verdieping toe doordat we de natuur gebruiken bij oefeningen. Je kunt een strippenkaart aanschaffen om mee te gaan met een groep, of een 8-weekse training volgen. Ook 1-op-1-natuurcoachingswandelingen zijn mogelijk. Dan kunnen we dieper ingaan op persoonlijke kwesties. Proberen of het iets voor je is? Ga dan eens mee met mijn introductieworkshop bosbaden (Shinrin-Yoku). Hierbij zet al je zintuigen open in het bos. Zeer helend voor lichaam en geest.

Wat past bij jou?
Wil je niet meteen naar een psycholoog, naar meer wijn of pillen grijpen? Lijkt het je wel prettig om op een natuurlijke manier je problemen te verlichten of gewoon eens met iemand te sparren? Je kunt me vrijblijvend bellen om te bespreken waar je tegenaan loopt en wat bij je past. 

Kan ik je helpen?
Wellicht kan ik je ondersteunen in je helingsproces. Je helpen om anders te leren kijken, rust te ervaren en je balans te hervinden. Te zijn wie je bent. Goed genoeg. Middelen die ik inzet kunnen variëren van praktische oefeningen in het bos, Bach bloesem remedies, essentiële oliën, edelstenen, Reiki, tot eenvoudige meditatie- of visualisatie-oefeningen en creatieve rituelen. Gezelligheid en een open sfeer waar je je veilig kan voelen vind ik daarbij erg belangrijk. Meteen een moment hiervoor prikken? Je kunt me bellen of appen via 06 124 065 21.

Agenda

Vervolgblog: Re-integreren na overspannenheid (4/4)