Zuurstofrijke lucht bij bomen en water

‘Die moet even opladen’. Waar denk je dan aan? Aan je mobiel, of …  aan een collega? Ben jij een leidinggevende en

 • merk je dat de sfeer in jouw team gespannen is;
 • klagen er mensen dat ze een hoge werkdruk ervaren;
 • is er een hoog ziekteverzuim;
 • of merk je aan een collega dat het niet helemaal goed met hem of haar gaat?
  Dan is Natuurwerkwandelen misschien iets voor jullie.

Natuurlijk werken aan de vitaliteit van je mensen
De Natuurwerkwandeling is gebaseerd op het Japanse fenomeen ‘Shinrin-Yoku’. Letterlijk vertaald: ‘bosbaden’ of ‘forest bathing’. Het is een relatief makkelijke manier om stress te verminderen. Namelijk: in het bos of een park. In Japan zijn er zelfs speciale centra voor. Op een natuurlijke wijze kun je de vitaliteit en gezondheid van je collega’s stimuleren. In deze tijden van technostress (onder andere het gevoel continu verbonden te moeten zijn) en het overleven in de ratrace van alledag krijgen we namelijk steeds meer te maken met mensen die een hartaanval, beroerte of kanker krijgen. Een van onze grootste uitdagingen is dan ook om je eigen stressniveau en dat van de mensen om je heen binnen de perken te houden. Dit kan door regelmatig het bos in te gaan en te ontspannen met behulp van de natuur en praktische oefeningen. Mensen krijgen zo letterlijk en figuurlijk meer lucht en komen tot rust.

verbinding met groen

Verborgen leed dat ‘presenteïsme’ heet
Ook al zie je het niet direct, er is veel verborgen leed op de werkvloer. Mensen zeggen niet zo snel dat het niet goed gaat, uit angst. Ze zijn bang om afgewezen te worden, vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven (of om deze voelen), of ze hebben last van prestatiedrang. Ze blijven doorwerken, maar dat kost hen veel energie. Het gaat ten koste van hun prestaties, betrokkenheid en collegialiteit. Dit verschijnsel heet ‘presenteïsme’ en is sterk gerelateerd aan werkstress. Het speelt bij ongeveer 1 op de 10 medewerkers. Stress kun je niet voorkomen. Een burn-out wel.

Verbrande plek 'burn-out'

Voorkom uitval
Doorwerken met stress kan leiden tot overbelasting en lichamelijke klachten. Veel mensen steken hun kop in het zand, ontkennen dat ze last hebben van stress. Vooral tegenover zichzelf. Ze trekken niet aan de bel. Tot hun lichaam van zich laat horen. Hopelijk gaan ze dan naar een arts. Als die oplettend is kan hij of zij concluderen dat de patiënt ‘overspannen’ is. Worden de klachten niet herkend of blijft iemand doorlopen met een klacht, dan kan dat leiden tot een burn-out. Met alle vervangings- en verzuimkosten van dien. Kortom, misschien zijn je mensen harder aan ontstressen toe dan je denkt. Door hierop te anticiperen bespaar je jezelf en je organisatie op de langere termijn geld. Wellicht al op korte termijn.

weerstand

Stuur je mensen naar buiten, de natuur in
Je kunt voorkomen dat je mensen uitvallen. Zonder dat ze direct naar een dure coach of psycholoog hoeven. Hoe? Door regelmatig te zorgen dat mensen achter hun scherm vandaan komen, in beweging komen en naar buiten gaan. En dan vooral de natuur in, waar bomen zijn. Een manier om dit te stimuleren is de Natuurwerkwandeling.


Natuurwerkwandelen
Een aantal mensen doet al aan werkwandelen. Maak hier Natuurwerkwandelen van; het aspect ‘natuur’ voegt namelijk veel gezondheidswinst toe. Een natuursessie van minstens 2 uur kan mensen al losmaken van technologie, ze helpen af te remmen. Uit het hoofd en meer in het lijf. Even vertragen – letterlijk stilstaan en voelen. Mindful leren zijn. In de natuur en met wat de natuur aanreikt. Gebruiken wat op je pad komt. Om daarna met nieuwe energie verder te gaan.

zacht groen mos op een berk

Boost voor het immuunsysteem
Shinrin-Yoku is bewezen goed voor het immuunsysteem. Daarnaast:

 • geeft het meer energie;
 • verlicht het stress en zorgen;
 • verhelpt het depressie;
 • helpt het ontspannen;
 • verbetert het de concentratie en het geheugen;
 • verlegt het de pijngrens;
 • verlaagt het de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel;
 • is het goed voor het hart, bloedvaten en de stofwisseling.

Als je je open kunt stellen met al je zintuigen en je verbindt met het bos, dan voel je je hersteld en verfrist. Je kunt je lichamelijk en geestelijk beter gaan voelen. Kortom, je zorgt goed voor je medewerkers als je hen regelmatig laat bosbaden met een begeleider. Jij wil toch ook het liefst werken met gezonde en blije mensen? Ze zijn per slot van rekening je grootste kapitaal. Dat moet je verstandig beheren. Onderhoud is behoud.

Verpak het als een cadeautje of vraag je HR-adviseur naar de mogelijkheden
Veel mensen ervaren het als een cadeautje als je ze de gelegenheid geeft om de natuur in te gaan. Je zou Natuurwerkwandelen kunnen verpakken als een workshop voor een afdelingsuitje, teambuilding, of aan kunnen bieden in een Academy, of Summer school. Of als werkvorm opnemen in een intern Coachingsprogramma als jouw organisatie dat kent. Grotere bedrijven hebben een nogal eens een Vitaliteitsprogramma om te werken aan de gezondheid van de medewerkers. Vaak is daar dan een speciaal potje of zelfs een subsidiemogelijkheid voor. Je HR-adviseur kan je hier waarschijnlijk meer over vertellen. Of zwengel het onderwerp zelf aan bij een directeur en kijk wat mogelijk is. Uiteindelijk zijn gezonde werknemers ook in zijn of haar belang.

Mooi of vies?

Programma op maat maken
Wil je op een natuurlijke manier werken aan stressreductie? Bel of mail@mariellekerssens.nl voor meer informatie of een afspraak. We kunnen kennis maken en een intake doen om te bespreken wat je nodig hebt. Op basis daarvan maak ik een offerte voor je. Na akkoord werk ik de opdracht verder uit tot een programma op maat.

Meer over Shinrin-Yoku voor particulieren.