Yule-ritueel: vier de terugkeer van het licht


Vrijdag 21 december 2018: Yule, Joel, Midwinter, wintersolstitium. Allemaal namen voor de langste dag en de winterzonnewende. Een bijzondere dag om even te vertragen en stil te staan met een mooi ritueel. Vier je Yule mee?

Tijdens een verfrissende wandeling zoeken we mooie takken in het bos. Die nemen we mee naar Assendelft, waar we bij Mariëlle thuis het Yule-ritueel doen. Daarna vieren we dat vanaf deze avond (om 23.23 uur) de dagen weer langer worden!

Tijd & Locatie

Vrijdagmiddag 21 december, van 13.30 tot ongeveer 17.00 uur

13.30 uur: verzamelen – Heemskerker bos, ingang Oudendijk, P Achterweg.

 rond 17.00 uur: afsluiten – IJkmeester 41, Assendelft

Aanleiding

Toen ik afgelopen herfst de mini-pelgrimstocht bedacht en me verdiepte in de krachtplekken kwam ik op het pad van de oude Germaanse rituelen. Een van de plekken waar we langs kwamen tijdens de tocht is de vindplaats van een ‘woodhenge’. Een locatie die als een zonne-observatorium diende. Net als het Engelse Stonehenge. Op 21 juni, tijdens de zomerzonnewende, viel het zonlicht vermoedelijk ook hier in een rechte lijn naar een zonnebaken verderop. Dit moet een magisch gezicht zijn geweest. Op 21 december gebeurt iets soortgelijks: de winterzonnewende. Yule.

Natuurfeesten bij seizoenswisselingen

Yule deed me denken aan Scandinavië en de vuren die ze daar aansteken om de seizoenswisselingen te vieren. 21 juni was ik toevallig in het Finse Helsinki, waar er op verschillende plekken langs de kust traditionele vuren werden ontstoken. Hier vieren mensen nog echt feest rond de seizoenswisselingen. Dat was onverwacht erg leuk om mee te maken. Dit, samen met de mini-pelgrimstocht, was de inspiratie om nu met Yule iets te organiseren. Ik zocht en vond Yule-rituelen. Ze spraken mij erg aan omdat de Yule-takken aanhaken bij mijn Shinrin-Yoku natuurbelevingswandelingen. 

Midwintervuur in Helsinki

Oude tradities en rituelen herstellen

De oude Germaanse tradities zijn we hier grotendeels kwijtgeraakt. Het Christelijke kerstfeest, met de lichtjes en de kerstboom heeft haar wortels nog wel in de heidense vieringen rond de seizoenswisselingen. Het lijkt me leuk om ook hier die oude natuurfeesten rond de seizoenswisselingen weer in eren te herstellen! Dit wordt de eerste. Een bescheiden versie, maar als het aanslaat lijkt het me leuk om hier meer mee te doen. Zo moet ik nu ook denken aan Engels klinkende namen van feesten, zoals Samhain en Beltane…

Mijlpalen vieren

Bijzondere mijlpalen moeten we vieren. Daar hebben we volgens mij behoefte aan. Van oudsher vieren we bijzondere momenten ook al met rituelen, symbolen en ceremonieën. Daar mogen wat mij betreft best een paar mooie natuurlijke momenten aan toe voegen. Niks hocus pocus, gewoon mooi om even stil te staan bij het moment. Dankbaar zijn en wensen formuleren voor het nieuwe jaar. Wie weet kun je iets moois manifesteren.

Aanmelden

Meld je aan via mail@mariellekerssens.nl of bel 0031(0)6 12 40 65 21.
Kosten: € 20,- 
Carpoolen kan, er kunnen 3 mensen met mij mee.

Agenda

5 pelgrims in Heiloo


Eind november. 2 graden op de thermometer. Het is droog. Handschoenen aan, sjaal om. 5 dames pelgrimeren een dag langs de krachtplekken in Heiloo. Na het kennismaken en na een kop goeie koffie gaan we op pad. Ieder met een eigen verhaal.

Labyrint

labyrint
Na het lopen van een labyrint delen we de ervaringen en inzichten. Zo mooi om te merken dat er van alles gebeurt binnen en buiten de cirkel en binnen, buiten en met de vrouwen die lopen. Kleine symbolische dingen. Zo slaat een kerkklok precies op het moment dat een vrouw uit de cirkel stapt en haar vriendin omarmt. Verwonderingsmomentjes.

Krachtbronnen


We zijn de hele dag buiten. Lopen langs krachtplekken en –bronnen. Horen over oude Germanen en het ontstaan van Heiloo. Stilstaan bij de vindplaatsen van oeroude woodhenges waarvan we een sterk vermoeden hebben dat het zonneobservatorium en –bakens waren. We verwonderen ons. Trekken Keltische bomenkaarten op een heuvel met een oude linde die vrouwelijk en beschermend voelt. Putten en drinken water uit een natuurlijke bron. Gaan een gemoedelijke Mariakapel binnen om kaarsjes te branden en even stil te worden.

Gezond blozende wangen

Voor we het weten is het donker. We zijn hier dan ook een paar dagen na de winterzonnewende. We lopen over een afgesloten pad bereiken veilig ons eindstation. Na een afsluitend drankje omhelsen we elkaar en nemen we afscheid. Met blozende wangen sluiten we de zondag af. Klaar voor een nieuw avontuur.

Wees welkom in het woud

Nu deze ‘maidentrip’ gelopen is, heb ik weer ruimte voor natuurcoachingssessies. Een paar uur buiten. Vertragen, tot rust komen en opladen. Geen overbodige luxe met de gezellige maar drukke decembermaand voor de deur. Wees welkom in het woud.

Krachtplekken en leylijnen in Heiloo (NH)

Op de een of andere manier interesseer ik me voor krachtplekken. Stonehenge, Carnac, noem maar op, ik vind ze bijzonder. Als het even kan ga ik er heen of er langs als ik er op vakantie in de buurt ben. Ook het concept van leylijnen spreekt me aan.

Ik wist dat er bij mij in de buurt in Heiloo en Egmond bijzondere plekken waren. Een Google-rondje gaf me meer info. Ik kwam op het volgende lijstje via leylijnen.com:

Locaties in noordelijk Noord-Holland:

 • Alkmaar: Sint Laurens of Grote Kerk
 • Bakkum: Beukenboom
 • Bergen: Ruïnekerk
 • Eenigenburg: NH kerk
 • Eenigenburg: ruïne Nieuwendoorn
 • Egmond aan de Hoef: Kasteelruïne en kerk bij de kasteelruïne
 • Egmond binnen: Abdij van Egmond
 • Egmond binnen: Sint Adelbertusput
 • Enkhuizen: Westerkerk
 • Groet: Hervormde kerk
 • Hargen: Hogemolweg
 • Heemskerk: Oude kerk
 • Heiloo: Runxput
 • Heiloo: Willibrordusput
 • Heiloo: Witte kerk
 • Heiloo: heilige bos (Heilooërbos) met de Kattenberg en oude linde
 • Keinse: Onze-Lieve-Vrouw-van-de Keins kapel en waterput
 • Limmen: Oude Kerk (verdwenen)
 • Medemblik: Kasteel
 • Oudorp: Kasteel Nieuwburg
 • Oudorp: NH kerk
 • Oudorp: geneeskrachtige bron (verdwenen)
 • Schoorl: Hervormde kerk
 • Schoorl: Oude raadhuis
 • Den Burg (Texel): ‘Mythische burcht’
 • Den Burg (Texel): Hoge berg
 • Wognum: Oude dorpskerk
 • Zaanstad: De Dam

Het Heilooërbos

Kattenberg Heilooërbos
De Kattenberg met de oude linde

Na een aantal Shinrin-yoku wandelingen georganiseerd te hebben in het bos van Heemskerk, Twiske vond ik het tijd om eens richting Heiloo te gaan om inspiratie op te doen voor een nieuwe wandeling. Het bos was erg mooi; klein maar fijn. Aangelegd in de Franse rondeau-stijl. Met opvallend veel lindebomen, maar ook heerlijk geurende naaldbomen en eikenbomen. Dit bos staat vanaf nu in mijn selectie Shirin-Yoku routes!

Runxput

De krachtplekken liggen relatief dicht bij elkaar. De Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Nood vond ik een mooie plek met een fijne sfeer. Onverwacht een aanrader. In het winkeltje kun je verschillende flesjes kopen waarmee je water uit de punt kunt scheppen. Een krentenbol en een kop koffie kun je er ook krijgen. Een bedevaartsoord, zo dichtbij. Ik heb gelijk wat folders meegenomen. Want ik neem je er graag een keer mee naar toe. Dan gaan we op een mini-pelgrimstocht!

Runxput, Heiloo
De Runxput bij de genadekapel van Onze-lieve-vrouwe-ter nood, Heiloo

Runxput, Heiloo
De put is open en je mag bronwater scheppen.

Onze lieve vrouwe ter nood
Meer info: www.olvternood.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Willibrordusput

Witte kerk

Willibrordusput
Willibrordusput (dicht)

 

 

 

 

 

 

 

 

infopaneel witte kerk Heiloo
Infobord bij de Willibrordusput en de Witte Kerk

Adelbertusput

Adelbertusput
Adelbertusput

infobord Adelbertusakker

Mini-pelgrimstocht

Ik ga een dag organiseren die langer duurt die mijn introductiesessie Shinrin-Yoku. We wandelen de puttentocht. Een route langs de 3 bijzondere bronnen in Heiloo en Egmond: de Runxput, de Willibrordusput en de Adelbertusput. Een combinatie van sportiviteit, spiritualiteit en verbondenheid.

We trekken de hele dag ervoor uit, zodat we genoeg tijd hebben om te stoppen op plekken die ons aanspreken en om uit te rusten. Dit keer mag je camera of mobiele telefoon mee. Lijkt dit je leuk? Check de agenda en bel/app/mail me om je aan te melden.