Lichamelijke klachten en waar ze voor staan

Vraag jij je ook wel eens af waar bepaalde lichamelijke klachten voor staan en wat er achter weg komt? Onderaan dit bericht vind je een link naar een uitgebreid (Engels) artikel over de verschillende lichaamsdelen en organen en wat ze spiritueel betekenen.

Spirituele oorzaak
Dat artikel sluit aan bij wat ik steeds meer geloof. Sinds ik me gespecialiseerd heb in de Bach bloesem remedies en het werk en de denkwijze van dr. Bach geloof ik steeds meer dat lichamelijke klachten een spirituele en/of emotionele oorzaak hebben.

Indicatie voor emotionele disbalans
Officieel mag je als Bach bloesem consulent geen link leggen tussen lichamelijke klachten en de Bach bloesems remedies. Die gaan namelijk over het emotionele lichaam en richten zich op de emoties. Lichamelijke klachten zijn daarbij wel indicaties van een richting waarin je emotionele klachten kunt zoeken.

Oude algemene wijsheden
Mijn ervaring is dat als mensen hun lichamelijke klachten noemen, ik direct denk aan de spreekwoorden, uitspraken en symbolen die daarop betrekking hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • iets op je lever hebben
  • iets ligt zwaar op de maag
  • veel aan je hoofd hebben
  • op je tenen lopen
  • je gal spuwen
  • iets niet kunnen bijbenen
  • hartenpijn hebben
  • ergens jeuk van krijgen
  • geen haar op je hoofd die er aan denkt

Signalen (h)erkennen
En zo zijn er nog veel meer. Als ik dit benoem herkennen mensen dit vaak en dan gaan we daar dieper op in. Uiteindelijk komen we dan bij bepaalde emoties uit die iemand voelt en die maken dat je (tijdelijk of al langere tijd) uit balans bent. Door er over te praten wordt dit duidelijker. Vaak weet je zelf niet precies wat er speelt en voel je alleen dat je je niet helemaal lekker voelt. Je lichaam geeft signalen. Als je die (h)erkent kun je er iets mee. Bijvoorbeeld praten met een Bach bloesem consulent of gaan wandelen met een Shinrin-Yoku trainer.

Je kunt jezelf helen
Ik geloof dat je jezelf kunt helen. Door aandacht te hebben voor de signalen die je krijgt en bewust aan de slag te gaan met je klachten. Daarom doe ik ook een opleiding tot AuraTouch-healer en verdiep ik me in energie, gedachtenkracht en de helende kracht van de natuur (Shinrin-Yoku).

Alles gebeurt met een reden
Een beschrijving van de lichaamsdelen, organen, klachten en de holistische betekenis ervan vind je in het volgende artikel van Enlightened Consiousness (met dank). Het inspireerde mij om deze blog te maken. Wellicht vind jij het ook interessant:

Bach bloesems helpen vrouwen bij overgang

Bach bloesems voor vrouwen

Beter omgaan met negatieve gevoelens

Bach bloesem remedies zijn natuurlijke druppels die iedereen en specifiek vrouwen helpen om de emotionele aspecten van klachten beter te hanteren en er iets positiefs mee te doen. Hormonale veranderingen beïnvloeden ons al vanaf de pubertijd, tijdens onze vruchtbare periode en ook daarna. Daarnaast maken we dagelijks ook nog allerlei andere dingen mee. Met alle daarbij komende emotionele schommelingen. 

De bloesems zijn bedoeld om ons evenwicht te herstellen en blijvend in balans te zijn. Zo kunnen de druppels ons helpen bij het omgaan met negatieve gevoelens en bij het vinden van een uitweg uit moeilijk lijkende levenssituaties. Ze zijn helemaal natuurlijk. Dus baten ze niet, dan schaden ze niet. Hiermee kunnen ze een goede eerste stap zijn om jezelf te helpen, voordat je begint aan de -pammen en -inen.

Welke bloesems kunnen jou helpen?

Bij de (naderende) overgang kunnen meerdere emoties je dwars zitten. Dat is voor elke vrouw anders. Toch is er wel een rode draad in jouw situatie te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan angst, onzekerheid, eenzaamheid of overgevoeligheid. Een paar voorbeelden:

Als de overgang met de bijbehorende klachten een schok voor je is, zal Star of Bethlehem (Vogelmelk) je helpen om het emotionele trauma van zo’n inzicht te verlichten en je geest te kalmeren.

Als je het idee dat je ouder wordt en dat je leven eindig is kwellend voor je is kan Walnut je helpen om je aan te passen aan de overgangsperiode.

Angst voor wat komen gaat kan ook een rol spelen. Dat kan angst voor ziekte of invaliditeit zijn. Dan kan Mimulus (Markerbloem) de remedie zijn om die angst te verlichten. Of Aspen (Ratelpopulier) tegen vrees voor het onbekende.

Daarnaast kan ook schuldgevoel de kop opsteken. Omdat je meent een last te zijn voor je gezinsleden. Of zorg omdat je niet zo goed raad weet hoe je je moet redden.

Schuldgevoel is tegen te gaan met Pine (Grove den) en White Chestnut (Paardenkastanje) is tegen de (geestelijke) zorg die ermee gepaard gaat. Red Chestnut (Rode kastanjebloesem) kan helpen om de situatie weer realistisch en in proportie te zien als je je zorgen maakt over anderen. 

Agrimony (Agrimonie) helpt tegen de innerlijke zorgen en de verwarring die schuil gaat achter de vrolijke uitroep ‘o ja hoor, ik voel me prima, maak je over mij maar geen zorgen’.

Voor de sterke vrouwen die altijd doorgaan en nooit klagen is er Oak (Eik). Typische uitspraak: ‘Dat zien we dan wel weer’. Oak-druppels helpen op het moment dat het ook dit type vrouw even te veel wordt of als het lichaam niet meer meewerkt. Om de innerlijke kracht weer te hervinden.

Hornbeam (Haagbeuk) kun je inzetten op van die ‘bleh’-momenten dat je nergens zin in hebt of geen energie hebt. Zo’n typisch ‘maandagmorgengevoel’. Deze remedie geeft je weer wat kracht om de dag met meer belangstelling en plezier door te komen.

Olive (Olijf) is goed bij lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, als je zelfs geen zin meer hebt om leuke dingen te doen. Wild Rose (Hondsroos) zet je in als je helemaal apathisch bent, lijkt te berusten in je lot en het leven aan je voorbij laat gaan.

Honeysuckle (Kamperfoelie) helpt je bij gevoelens van spijt, niet vervulde dromen, als je de klok zou willen terugzetten om andere keuzes te maken. Om je aandacht weer op het hier en nu te richten en je verleden te overdenken zonder er door overheerst te worden.

Is er sprake van spijt door een gemiste kans of wrevel tegenover anderen die je verdriet hebben gedaan? Dan is Willow (Wilg) een geschikte remedie. Deze helpt je dit soort gevoelens van je af te zetten. Impatiens (Reuzenspringbalsemien) helpt bij geprikkelde teleurstelling of ongeduld.

Voel je je soms een beetje wanhopig? Dan is er Gorse (Gaspeldoorn) om dit gevoel te verdrijven en je depressie op te heffen, zodat er nieuwe moed kan ontstaan.

Larch (Lariks) helpt bij onzekerheid, Sclerathus (Hardbloem) bij twijfel, bijvoorbeeld of we ander werk of een andere bezigheid moeten vinden, of  Cerato (Loodkruid) als we telkens raad vragen bij anderen en daardoor in verwarring raken.

De Bach-druppels kunnen onze emotionele trauma’s verlichten en helpen om zonder kleerscheuren door de verschillende stadia van ons leven te komen.

Onderzoeken hoe de Bach bloesem-remedies jou kunnen helpen? 
Bel 0031(0)612406521 of mail@mariellekerssens.nl

Boekentip: Bach-remedies voor vrouwen, J. Howard, Ankh-Hermes, 1994

Home