meisje boven water

1 op de 5 mensen is hoogsensitief

‘Gelukkig zijn is een keuze’,  wordt wel gezegd. Maar je moet het wèl kunnen voelen. Sommige mensen voelen heel veel. Ze kunnen genieten en geraakt worden door iets heel kleins. Ze zijn hooggevoelig. Hooggevoeligheid is een gave, maar kan soms ook lastig zijn. Voor henzelf, maar bijvoorbeeld ook voor de mensen om hen heen. 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, een High Sensitive Person (HSP). Gelukkig wordt dit steeds meer (h)erkend.

Weten of je HSP bent, of denk je dat je kind het is?

Elaine Aron is iemand die hier veel onderzoek naar gedaan heeft en er over gepubliceerd heeft. Zij heeft een vragenlijst samengesteld. Scoort iemand hoog op deze lijst, dan kun je ervan uitgaan dat diegene hoogsensitief is. Je vindt meerdere versies van de test op internet.

Ook HSS?

Hooggevoelige mensen kunnen ook een High Sensation Seeker (HSS) zijn. Dan houd je van actie en avontuur. Ook hiervoor bestaat een vragenlijst.

Ervaringen delen

Waarschijnlijk valt er een hoop op z’n plek als je de vragen leest. Vind je het je prettig om je herkenning en jouw ervaringen met een andere HSP en HSS te delen? Dat kan bij mij altijd. Ik ben zowel een HSP als een HSS. Als het je leuk lijkt om met meerdere mensen in de buurt bij elkaar te komen, laat het me weten. Dan kijk ik of we met een aantal mensen tegelijk kunnen afspreken. Vrijblijvend, gewoon gezellig en informeel, met koffie/thee/lekkers.

Auteurs over hooggevoeligheid

Mensen die goede boeken hebben geschreven over hoogsensititeit:

Ook op YouTube zijn veel informatieve filmpjes te vinden over dit onderwerp.

Meer doen met je gevoeligheid

Een HSP kan meer doen met zijn gevoeligheid. Hij kan leren zichzelf te beschermen, maar ook leren zijn intuïtie te ontwikkelen. Daardoor komt hij meer in zijn kracht te staan. Er zijn verschillende manieren en oefeningen voor.

Voor een gevoelig mens kunnen bijvoorbeeld mindfulness en mediteren erg prettig zijn, en natuurbeleving. Psychologen raden daarnaast steeds meer hooggevoelige en hoogbegaafde mensen (met name kinderen) aan om de Bach bloesem remedies in te zetten voor ondersteuning.

Als je het leuk vindt om hier samen mee aan de slag te gaan, bel of mail me voor een afspraak, dan gaan we kijken wat jij nodig hebt en prettig vindt en gaan we aan de slag.

Agenda
Home